A kuidas Sinul läheb vol 6 ehk traumeeriv vaimse tervise õe juures käik osa 2

Tere veelkord Marienthali kliiniku vaimse tervise õe Merje Kudaku teemal. Jah, nüüd ütlesin välja ka nime ja kliiniku, kuna olen veel rohkem pettunud selles kliinikus kui enne. Lisaks, leian, et kui saan inimesi nö hoiata, kelle juurde mitte minna, siis loomulikult ma teen seda. Kusjuures mulle meenus vahepeal, et kunagi, kui mu vägivallatseja saatis mind psühholoogi juurde, et mina olen see hull, sain ka perearsti saatekirja Marienthali kliinikusse, käisin samuti seal ühe korra ning tagasi ei läinud. See psühholoog kuulas, kuidas ma olen vägivaldses suhtes ja ei öelnud kordagi, et see suhe, kus olen, on vägivaldne, lihtsalt kuulas mu monoloogi ja nutmist. Õnneks ma millegi pärast taipasin ise edasi otsida teist spetsialisti ja leidsin teises kohas siiski väga pädeva psühhiaatri. Mingi hetk ka uue psühholoogi ning tänu nendele tean, et meil Eestis on ikka häid vaimse tervise spetsialiste ka.

Tulles nüüd tagasi siis selle juurde, miks ma nüüd otsustasin rääkida nimedega. Nimelt ma sain siis kliinikust tagasiside, et vaimse tervise õega on vesteldud. Nagu näha, on selle kirja saatnud mulle patsientide usaldusisik. Minu meelest oleks väga inimlik olnud alustada kirja sellega, kui kahju neil on, et ma sellise kogemuse osaliseks sain ning see ei ole kindlasti nende kliiniku tavapärane praktika ja kuidas patsientide heaolu on nende prioriteet jne. Aga vastus nii lakooniline, kui üldse olla saab. Kujutan ette, et see vestlus nägi umbes selline välja, et ära muretse, sa teed oma tööd hästi, sellel patsiendil oli lihtsalt halb päev…

Aga ei, ta ei tee oma tööd hästi. Mulle kirjutas üks vana tuttav, kes arvatavasti sattus sama vaimse tervise õe juurde ja ma pidin pikali kukkuma, mis kogemuse osaliseks tema veel samas kliinikus sai. Jagan tema loal seda anonüümselt teiega ka.

Kusjuures Marienthali kliiniku psühholoogide/psühhiaatrite kohta sain veel kirju, kus inimestega käituti väga halvasti. Seda on minul kui kogemusnõustajal väga kurb kuulda, sest ka mina soovitan tihtipeale vaimse tervise spetsialiste, kelle poole pöörduda. Kui ma näen, et minu kogemusnõustamisest kliendile jääb väheks ning on vaja sekkumist, mida saab pakkuda põhjalikuma väljaõppega vaimse tervise spetsialist.

Teine asi, millest mul on kahju, aga samal ajal mõistan seda täiesti, on see, et patsiendid ei ole andnud kliinikule tagasisidet. Mõistan, miks seda ei tehta; kui kogemus on ebameeldiv, tahetakse teema unustada ja sellest enam mitte midagi kuulda. Siinkohal aga ma siiski kutsun üles seda tegema, isegi, kui kogemusest on palju aega möödas. Kui ma nt olen ainuke, kes Merja Kudaki kohta andis tagasisidet, ei võetagi seda tõsiselt ning ta saab vabalt haavatavaid inimesi veel rohkem katki teha, aga ma tahaks uskuda, kui tagaisisdet tuleb mitmelt inimeselt, siis võetakse selles osas midagi ette…

4 thoughts on “A kuidas Sinul läheb vol 6 ehk traumeeriv vaimse tervise õe juures käik osa 2”

  1. Kliiniku kodulehel ei olegi see nõustaja kirjas kui vaimse tervise õde, vaid lihtsalt õde, äkki tal polegi vastavat kompetentsi ja ootasid temalt liiga palju, sest mingi vahe ju nende kahe ametinimetuse vahel on?

        1. Kliinik ise nimetas teda nii. Mina sain 19.juuni kl 14 sellise smsi nende poolt: Lp. Merli Kaunissaar. Ootame teid homme 20.06 14.00 vaimse tervise õe Merje Kudak vastuvõtule Kotka 12C-maja 3.korrus, tel 6505036.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga